Ali Haydar Bozkurt, “Otomotivde uzun soluklu politikalar üretemiyoruz.''

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt ve Genel Koordinatör Dr. Hayri Ece, yeni dönemde uygulayacakları otomotiv politikasını ve bu yılki rakamları paylaştı.

“Otomobilin artık lüks değil ihtiyaç olduğunu anladık” diye sözlerine başlayan Ali Haydar Bozkurt, “Markadan markaya değişmekle hala uzun süreli bekleyerek otomobil edinebiliyoruz. Ürünü bulan satışı da yapıyor. 3-5 aylık sıra beklemeler bir dönem daha devam edecek gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Otomotivin, Türkiye’nin en stratejik sektör olduğunun altını çizen Bozkurt, “İhracatta sürekli şampiyonluğu göğüslüyoruz. 70 milyar dolar civarında bir cari fazla vermek, ekonomiye en büyük katkı anlamı taşır. Her sektör, kendisini stratejik ilan eder. Otomotiv çağı yakalayan ve kendini sürekli yenileyen bir sektördür. Dünyada 100’den fazla ülke, Türkiye’de üretilen ürünleri tercih ediyorsa bunun nedeni çağa uyumdur. Üretimimizin yüzde 85-90’ını ihraç ediyoruz. İlave istihdam, ilave yan sanayi, yeni işgücü ve teknoloji geliyor demektir. Türkiye, coğrafik olarak çok stratejik bir noktada, bu durum başımıza bazen dert açsa da çok büyük avantaj. Yan sanayi çok iyi gidiyor, daha da büyümeye aday. İnsan kaynağı olarak aranılan beyaz ve mavi yakalılara sahibiz. Daha çok yatırım çekmeliyiz. Bu nedenle cazip yatırım olanakları sunmalıyız. Ürettiği ürünün yüzde 15’ini burada satabilmesi gerekir ki, yabancı yatırımcı ülkemizi tercih etsin. Bu nedenle pazarı büyütmeliyiz. Türkiye gibi potansiyeli olan bir ülke çoktan 1 milyonu aşmalıydı. Son 4 yılda yaşananlarla 800 bini konuşamıyoruz. İç pazarı büyütme isteğimizi çok araç satmak olarak almayın. Arkasında çok daha büyük bir hedef var. Türkiye sanayi hamlesi yapmalı. Her ülke rekabet yaratacağı sanayilere yönelir, biz hala otomotivde bu fırsatı kaçırmış sayılmayız. ÖTV olmasaydı pazar 2 milyonu geçerdi ama ekonomi olarak ÖTV’den gelen gelire de ihtiyaç var” diye konuştu.

Orta ve uzun vadeli yol haritaları çizilmeli

Türkiye olarak otomotivin stratejik önem arz ettiği politikalar uygulanması gerektiğini vurgulayan Ali Haydar Bozkurt, “Maalesef uzun soluklu politikalar üretemiyoruz. ODD olarak yeni dönemde bunun altını çizeceğiz. Yol haritasını oluşturup, takibini yapmayı hedefliyoruz. Bugünkü rakamlar gösteriyor ki, otomotiv cari açığın kapanmasına milyar dolarlık katkılar yapar. Tek ihtiyacımız sektörü stratejik olarak görüp birçok markanın üretim üssü haline getirmek gerekir. Bir numaralı derdimiz enflasyondur. Kur, eskiden çok önemli ve belirleyiciydi. Kuru 1 hafta sonra düşürebilirsiniz. Ama enflasyon nefes ve zaman ister. İç piyasa ile ilgili bir portre ortaya koymak ve nasıl ilerlememiz gerektiğini iyi anlatmak lazım. Türkiye’nin genç nüfusunu da dikkate alarak bunu öne çıkarmalıyız. Otomobil yalnızca ürün olarak görmemeliyiz. Mobilitiye dönüşü konuşacağımız bir dönem geliyor. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bunun net adımlarını göreceğiz. Sahiplik kavramı değişecek. Bir kişinin mobil olmakla ilgili yeni modellerin olduğunu göreceğiz. 360 derece mobilitiye evrilen bir sürece doğru gidiyoruz. Burada önemli bir aktör olmak istiyorsanız bugünden uyum çalışmaları yapmanız gerek. Tüm servis ve hizmetlerin Türkiye’de konuşlanacağı projeleri hayata geçirmek gerekir. Tüm ilgili birimlerin bir ucundan tutup büyük fotoğrafı dizayn edeceği çalışmalar yapmak gerekir” açıklamasını yaptı.

"TOGG cesur bir girişim"

Yerli ve milli otomobil projesi TOGG ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Ali Haydar Bozkurt, "TOGG'a gelen eleştirileri ağır buluyorum. TOGG cesur bir girişimdir. Eğer, eleştirilere tahammül edemeyip, Devrim arabasından hemen vazgeçmeseydik Bugün otomotivde çok farklı bir yerde olurduk. Sabır göstermek gerekir. Çünkü marka yaratmak uzun bir yolculuğu ifade eder" dedi.

"En azından ikinci el piyasasında kısıtlamalar kalkmalı",

Krediye ulaşmanın zorlaştırılmasını değil, kolaylaştırılmasının doğru olacağını savunan Bozkurt, "İş 'kredi kullanmayın' denilecek noktaya kadar geldi. Özellikle ikinci el piyasasında kısıtlamaların kalkması gerek" diye konuştu.

"Artık otomotivle ilgili teknik verilere ulaşmak daha kolay olacak"

Markaların teknik verilerine kolayca ulaşılabileceği bir arayüz üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ali Haydar Bozkurt, uygulamanın eylül ayında faaliyete geçebileceğinin de müjdesini verdi.

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Ece de, 2021 ve 2022 yılı otomotiv rakamlarını açıkladı.

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce yılın ilk yarısına ilişkin otomobil ve hafif ticari araç pazarını değerlendirdiği sunumunda ‘‘Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,3 oranında azalarak 357 bin 904 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları aynı dönemde %10,3 oranında azalarak 278 bin 282 adet, hafif ticari araç pazarı ise %5,6 azalarak 79 bin 622 adet oldu.

2021 yılında otomotiv toplam pazarı 772 bin 722 adetle tamamlanmıştı. Bu verilere otomobil, hafif ticari ve ağır ticari araç satışları dahildir. Küresel arenada rekabet üstünlüğümüzü korumak ve daha da geliştirmek, yeni yatırımların yeni teknolojilerle beraber ülkemize gelmesi bakımından iç pazarın büyüklüğü, ileriye dönük sağlıklı kararlar alabilmek için güven ve istikrar ortamı önem taşıyor. Bu bakımdan yeni teknolojileri dikkate alarak, yakın geleceğe gerek alt yapı gerekse bir yandan mevzuat düzenlemeleri ile hazırlıklı olmamız ve küresel arenadaki rekabetçi gücümüzü mutlaka korumamız gerekiyor.’’


11.07.2022 22:43:42