Otomotiv Haber Girişi : 12 Temmuz 2022 00:07

1 Ağustos’tan itibaren tamamen sürücüsüz araçlarda, kural olarak, ihlal veya kazadan araç sahibi ve operatörü sorumlu olacak.

1 Ağustos’tan itibaren tamamen sürücüsüz araçlarda, kural olarak, ihlal veya kazadan araç sahibi ve operatörü sorumlu olacak.

Shenzhen kenti, akıllı ve bağlantılı araç yönetimi için tasarlanmış, türünün ilk örneği olan düzenlemeleriyle Çin'de otonom sürüş arabalarında çığır açıyor. Yeni kurallar 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

6 Temmuz'da yayınlanan yeni düzenlemeye göre akıllı arabalar, şehrin trafik yönetimi tarafından belirlenen alan ve bölümlerde yollarda çalışabilecek ve ulaşım hizmeti sunabilecek.

Kendi kendini süren teknoloji şirketi Deeproute.ai Ltd.'nin CEO'su Zhou Guang, lojistik firmalarının otonom sürüşün yasallaştırılmasından yararlanacağını söyledi.

Zhou, "Sürücüler olmadan, genel işletme maliyetleri büyük ölçüde düşecek. Daha sonra, koli veya mal taşıma masrafları eskisinin sadece yüzde 20 ila 30'u kadar olabilir" dedi.

Yönetmelikler, en az 3. seviye otonom sürüşe sahip araçlar için geçerli

ABD merkezli Otomotiv Mühendisliği Derneği, seviye 0'dan (tamamen sürücü pilotlu) seviye 5'e, her koşulda tamamen sürücüsüz olmak üzere altı sürüş otomasyonu seviyesi tanımlar.

Seviye 3 araçların "çevresel algılama" yetenekleri vardır ve kendileri için bilinçli kararlar verebilirler, ancak yine de insan tarafından geçersiz kılınmaları gerekir.

Shenzhen'deki yeni düzenlemeler, sürücülerin kokpitte oturmaları durumunda trafik ihlalleri ve yükümlülükler durumunda sorumluluk üstleneceğini söylüyor. Tamamen sürücüsüz araçlarda, kural olarak, ihlal veya kazadan araç sahibi ve operatörü sorumlu olacaktır, ancak cezalar sürücü ihlal puanı sistemine dahil edilmeyecektir.

Baş analist Tang Xuxia, "Yönetmenin başlatılması, otomobil şirketlerini üst düzey akıllı sürüş modellerini piyasaya sürmeye, araçların iç pazardaki penetrasyon oranını artırmaya ve akıllı otomobil üretim endüstrisine daha fazla kar getirmeye itecek" dedi.

Akıllı bağlantılı araçlarla ilgili güncellenmiş bir teknoloji yol haritasına göre, 2030 yılına kadar kısmi sürüş otomasyonu ve koşullu sürüş otomasyonu ile donatılmış araçlar, tüm otomatik otomobil modellerinin yüzde 70'inden fazlasını oluşturacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.