Çevre Haber Girişi : 26 Ocak 2023 20:30

LogD Milk Run Yönetim Sistemi, Yeşil Lojistik Belgesi’nin alınmasında işletmelere sürdürülebilir çözümler sunuyor.

LogD Milk Run Yönetim Sistemi, Yeşil Lojistik Belgesi’nin alınmasında işletmelere sürdürülebilir çözümler sunuyor.

Lojistik sektöründe yeşil dönüşüme resmi olarak geçildiğinin duyurusu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2023'te yayımlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından; dengeli, bütünleşik, çevreyle dost ve sürdürülebilir yük taşımacılığının desteklenmesi amacı ile Kombine Taşımacılık Yönetmeliği’nin 25.05.2022 tarihli ve 31848 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ve Yeşil Lojistik Belgesi başvurularının başladığı duyuruldu.

"YEŞİL PAKETLEME FAALİYETİ YÜRÜTMEK" ŞART OLDU

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması'yla taahhütte bulunduğu net sıfır emisyona ulaşmak adına başlattığı yeşil kalkınma atılımlarında lojistik sektörü önemli bir yer tutmakta. İşletmelerin Yeşil Lojistik Belgesi'ni alabilmesi için de birtakım şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Buna göre, faaliyetlerin "yeşil lojistik faaliyetler" kapsamında olabilmesi için işletmelerin yılda en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmeleri, enerji tüketiminin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılandığını gösteren bir belge ve sertifikaya sahip olmaları isteniyor. Ayrıca "Düşük Küresel Isınma Potansiyeli" değerine sahip gazlar içeren iklimlendirme sistemleri kullanmaları gerekiyor. Ek olarak işletmenin; yıllık asgari yüzde 5 oranında yeşil paketleme faaliyeti yürütmesi, Orman Genel Müdürlüğü'ne Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için yılda en az 500 adet fidan bağışında bulunması, sıfır atık yönetim sistemine ve gerekli bazı belgelere de sahip olması aranan şartlar arasında yer alıyor.

Kurumların yeşil lojistik ödüllerine aday olmaya hak kazanabilmeleri için bu yönetmelik kapsamında yer alan yeşil lojistik faaliyetlerini en az iki yıl boyunca sürdürmüş olması esas olarak kabul edilecek. Yönetmelik kapsamında ‘Yeşil Lojistik Belgesi" almak isteyen işletmecilerin başvuru alımlarına 1 Ocak 2023 tarihinde başlanırken, Kombine Taşımacılık Yönetmeliği’nde yer alan Yeşil Lojistik Belgesi'ni alabilmek için 10 şart arasından minimum 5 şartın sağlanması gerektiği belirtildi. Belirlenen bu 10 şarttan birisi de yukarıda bahsettiğimiz üzere ‘’ Yeşil Paketleme Faaliyeti Yürütmek.’’

LogD İSTENEN BEŞ ŞARTTAN BİRİSİNE ÇÖZÜM SUNUYOR

Bu kapsamda LogD, Yeşil Lojistik Belgesi almak isteyen işletmelerin sürdürülebilir marka olma yolculuklarındaki süreçlerinde Milk Run Yönetim Sistemi ile “Yeşil Paketleme Faaliyeti Yürütmek” şartını sağlayabilmeleri için işletmelere hizmet vermekte. Bu sayede işletmeler Yeşil Lojistik Belgesi alabilmek için gereken en az beş şarttan birisini LogD anlaşmaları sayesinde yerine getirmiş olacaklar.

Geleceğin tedarik zinciri LogD, doğa dostu ekolojik çözümleri sayesinde hem şirketlerin yeşil lojistik süreçlerinde hem de döngüsel ekonomide kilit rol üstleniyor. Türkiye’nin ilk ve tek yeşil tedarik zinciri olan Milk Run Yönetim Sistemi’ni firmaların lojistik süreçlerine dahil eden işletmeler, gerekli maddelerden birini sağlamış olacak yeterliliğe kavuşabilecekler.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.