Demiryolları Haber Girişi : 08 Nisan 2019 00:00

Lokomotifler TÜLOMSAŞ ile dijitalleşiyor

Lokomotifler TÜLOMSAŞ ile dijitalleşiyor

Yaklaşık 1,5 yıl önce TÜLOMSAŞ bünyesinde kurulan Dijital Dönüşüm Ofisi gerçekleştirdiği çalışmalar ve çalıştaylar sonucunda belirlediği yol haritası doğrultusunda ilk olarak lokomotif sistemlerinin dijital platforma dönüştürülmesi kararı aldı.

Alınan karar doğrultusunda Türkiye’nin ilk yerli ve milli Dizel Elektrikli Lokomotifi DE10000’de yer alan tüm elektrik-elektronik kumanda sistemlerinin tasarımları ve çalışma algoritmalarının geliştirilmesi Tülomsaş ArGe Merkezi tarafından gerçekleştirilmiştir. Elektrik-elektronik kumanda sistemlerinin bir parçası olan TLMS(Tülomsaş Locomotive Monitoring System) ile DE10000 Milli Dizel Elektrikli Manevra Lokomotifi’nin alt sistemlerinden gerçek zamanlı olarak alınan verilerin; yazılımları Tülomsaş personeli tarafından gerçekleştirilen UIC612 standartlarındaki kullanıcı arayüzlerinin bulunduğu HMI’lar(Human Machine Interface) üzerinden makiniste aktarılması sağlanmıştır. Bunun yanı sıra yapılan bu yazılımlar vasıtası ile, ilgili alt sistemlere ait 200 civarında veri uzaktan takip, diyagnostik ve kayıt amaçlı kullanılabilmektedir.

TLMS ile Araç Kontrol Ünitesi, Cer Kontrol Ünitesi, Dizel Motor Kontrol Ünitesi, Soğutma Kontrol Ünitesi, Fren Kontrol Ünitesi gibi ünitelerin bilgileri görüntülenmektedir. Ayrıca, marş verilmesi, cer verilmesi, dizel motor run, stop, rölanti komutları ile ilgili olarak şartların müsaitlik bilgileri, cer motorlarına ait akım, tork, devir, sıcaklık, patinaj bilgileri, makinist kumanda girişleri ve tüm sistemlere ait spesifik bazı ek veriler görüntülenebilmektedir.

tulomsas_dijitallesme_lokomotif1.jpg

TLMS ve Araç Kontrol Sistemi’nin DE10000 Lokomotifi’nde

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.