Tersaneler/ Gemi İnşa Haber Girişi : 09 Ocak 2024 17:35

Sanmar Altınova Tersanesi’nde yapımı tamamlanan römorkörler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü filosuna katıldı.

Sanmar Altınova Tersanesi’nde yapımı tamamlanan römorkörler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü filosuna katıldı.

29 Aralık 2023 Cuma günü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa edilen Kurtarma 17 ve Kurtarma 18 isimli acil müdahale römorkörlerinin teslim töreni gerçekleştirildi.

Altınova’da Sanmar Tersanesi’nde düzenlenen törene, Yalova Valisi Hülya Kaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları Durmuş Ünüvar, Osman Boyraz, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Düzgit, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, Milletvekilleri, Bürokratlar, Denizcilik Sektörü Temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Törende ilk olarak Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven konuşma yaptı. Konuşmasında Kurtarma 17 ve Kurtarma 18 römorkörleri hakkında bilgi verdi.‘Sanmar Altınova ve Tuzla’da konuşlanmış olan tersanelerinde binden fazla çalışanı ile 300,’den fazla römorkörün üretimini ve ihracatını gerçekleştirmişler. İhracatı gerçekleşen ve inşası devam eden römorkör arasında LNG, elektrik, hibrit ve metanol gibi daha çevreci yakıtla sevk edilenler de mevcuttur. Memnuniyetle ifade etmek isteriz ki, öncü göstergelere göre Türkiye, 2.023 yılında Römorkör ihracatında dünya birincisi olacaktır. Şirketimiz kıyı emniyeti genel müdürlüğümüzün açmış olduğu römorkör ihalelerini kazanarak değeri 90 ton çekme gücüne haiz römorkörleri 2021 yılında teslim etmiş olup, bugün törenini gerçekleştireceğimiz değeri 82 ton çekme gücündeki kurtarma 17 ve kurtarma 18 römorkörlerinde huzurlarınızda teslim etmektedir’ dedi.

Tamer Kıran törende yaptığı konuşmada, gemi inşa sektörünün, fevkalade başarılı işlere imza attığını kaydetti. Bu dönemde yeni alanlara, niş ürünlere, özel amaçlı tekne inşaatına yönelen tersanelerin, feribot, yolcu gemisi, platform destek gemisi, römorkör ve balıkçı gemisi gibi özel gemilere ek olarak megayat inşası konusunda da küresel rekabette avantajlar sağladıklarını ve dünya sıralamasında üst sıralara yükseldiklerini belirtti.2022 yılında 55 bin 798 DWT’lik 17 adet geminin teslimini gerçekleştiren tersanelerin, son yıllarda hem savunma sanayi projelerinde büyük başarı sağladığını hem de bulunduğu coğrafi konum itibariyle bölgede bir bakım-onarım üssü haline geldiğini belirten Tamer Kıran, 2022 yılında tersanelerimizde yaklaşık 35.200.000 DWT’lik bakım-onarım gerçekleştirildiğini, sektörde çalışan sayısının ise yaklaşık 90 bin kişiye yükseldiğini kaydetti. Tüm bu başarılara rağmen uzun yıllardır sorun oluşturan teminat mektubu konusuna son zamanlarda artan maliyetler ve finansmana erişim güçlüğü de eklenince, sektörün karşı karşıya kaldığı sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirten Tamer Kıran,

“Gemi inşa sektörümüzün bu acil sorununa çözüm bulunması için devletimizin ilgili Bakanlıklarına talepleri sürekli iletiyoruz. Sağ olsunlar Hükümetimizin de bu konuda elinden gelen gayreti gösterdiğini belirtmeliyim. Bu sorunu çözersek önümüzdeki dönemde siparişlerin peşi sıra geleceğine, bu alandaki iddialı konumumuzu sürdürmeye devam edeceğimize yürekten inanıyorum.” diye konuştu. 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.