Ekonomi Haber Girişi : 15 Mart 2019 00:00

Selim Dursun: Deniz ticaretinin filo kapasitesi dünyaya göre yüzde 75 büyüdü

Selim Dursun: Deniz ticaretinin filo kapasitesi dünyaya göre yüzde 75 büyüdü

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, katıldığı ‘Bakış’ adlı televizyon programında denizcilik sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dursun, deniz ticaretinin filo kapasitesinin dünyaya göre yüzde 75 büyüdüğüne dikkat çekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Habertürk TV’de ekrana gelen ‘Bakış’ programının canlı yayınına konuk oldu. Dursun, programda denizcilik sektörüne dair önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye’nin denizci bir millet olduğunu söyleyen Dursun, sınırlarımızın yüzde 70’i’nin deniz olduğuna eöyledi.

“NÜFUSUN YÜZDE 50’Sİ KIYILARDA YAŞIYOR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, “Denizci millet olma yolunda birtakım çalışmalarımız var. Geçmişten bugüne de bunlar devam ediyor. Bizim sınırlarımızın yüzde 70’i denizlerimiz, kıyılarımız. Nüfusumuzun da yüzde 50’si kıyı şehirlerinde yaşıyor. Deniz ticaretimizin yüzde 87’si deniz yoluyla yapılıyor. Biz bir denizci ülkesiyiz. Denizci millet olacağız. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı bu noktaya yoğunlaşarak çalışmaya gayret ediyoruz. Genel çerçevede dünden bugüne baktığımız zaman Türkiye’nin denizcilik sektöründeki yeri dünya ticaretinde yüzde 85 olan deniz taşımacılığında dış ticarette bizde yüzde 87. Dünya ortalamasından biraz yukarıdayız. Bunları sağlarken tabi bu sektörün problemleri, sıkıntıları, rekabet edebilmesi adına yasal mevzuatlarda değişiklikler yapılmıştır. Birtakım iyileştirmeleri hep birlikte bu sivil toplum örgütlerimiz, Deniz Ticaret Odalarımızla da beraber dile getirerek çözüm odaklı çalışma yönünde bu hükümetimizin hakikaten iktidarlarımızın dünden bugüne devam ettirdiği bir süreç. Bunları yaparken biz deniz ticaretinde nerdeyizi, soruyu bütünleştirerek söylemek adına tabiki dünyada, Türkiyemizden örnek verelim öncelikle. Türkiyemizde bizim ihracatımız 168 milyar dolarlık, ithalatımız 223 milyar dolarlık toplam dış ticaretimiz 391 milyar dolar gibi. Bu ticaretimizin dünyada ne derece etkin ve yetkin roldeyiz, nasıl bir konumadayız? Onu da şöyle diyelim, dünyada gayri safi milli hasılada yurt içi gayri safi milli hasılada dönen rakam 80 trilyon ABD dolarını aştı. Deniz ticareti de, deniz ulaştırmasının da payı yüzde 25 ve 30 arasında trilyon doları bulan bir rakam. Bu Akdeniz havzası yani bizim bulunduğumuz coğrafyada Akdeniz havzasında da Karadeniz, Ege Denizi, Adriyatik Denizi de dahil olmak üzere dünya deniz ulaştırması pastası payından yüzde 1’lik bir satıh alanına sahip olmakla birlikte bu ulaştırma pastasından yüzde 25’i aşmış bir gelir var. Tabi bu nedir derseniz. Deniz ulaştırması deyince 25-30 milyar içinde de çok küçük bir rakam. 650-700 milyarı doları bulan bir rakam” dedi.

“FİLO KAPASİTESİ DÜNYAYA GÖRE YÜZDE 75 BÜYÜDÜ”

Deniz ticaretinin filo kapasitesinin dünyaya göre yüzde 75 büyüdüğüne dikkat çeken Dursun, “Denizlerde deniz ulaştırmasının haricinde birtakım kaynaklar vardır. Enerji, maden, petrol, doğalgaz gibi. Bunlarda etkindir. İlerleyen tarihlerde deniz ticareti daha da artacaktır. Denizlerden elde edilen gelirler de aratacaktır. Biz de bu noltada Akdeniz havzasındaki payımızdan daha fazla almak adına iyileştirmeler yapıyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.