Denizcilik Düzenleme Tarihi : 22 Ekim 2020 23:06 Haber Girişi : 22 Ekim 2020 23:10

Türkiye’nin önde gelen iki römorkör üreticisi Uzmar ve Sanmar, KKTC Kıyı Emniyeti’nin iki gemisini modernize ederek, yavru vatana uğurladı.

Türkiye’nin önde gelen iki römorkör üreticisi Uzmar ve Sanmar, KKTC Kıyı Emniyeti’nin iki gemisini modernize ederek, yavru vatana uğurladı.

KKTC’nin daha güçlü ve modern bir deniz emniyet filosuna sahip olması amacıyla modernizasyonu tamamlanan römorkörler için dün Kocaeli Uzmar Tersanesi ve Yalova Sanmar Tersanesi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun’un katılımıyla iki ayrı tören düzenlendi. Törenlerin ardından römorkörler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uğurlandı. İki römorkörde kapsamlı bir tekne, makine ve yaşam mahalleri yenilemesi gerçekleştirildi. Römorkörler, Doğu Akdeniz’de seyir emniyeti ile deniz, can, mal ve çevre güvenliğinin artırılmasına yönelik hayati görevler yerine getirmeye devam edecek. 

Uzmar Tersanesi’nde düzenlenen  törende konuşan Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ, “Bugüne kadar pek çok zorlu görevi gerçekleştirmiş olan filodaki 3 römorkörden en büyüğü ve en güçlüsü olan Söndüren 10, tekne ve makine olarak yıpranmıştı. Geniş kapsamlı bir yenileme ve modernizasyona ihtiyaç duyuyordu. Biz de dünyanın 22 farklı ülkesine 200’den fazla römorkör ihraç etmiş olan, römorkör ve hizmet botu konusunda ülkemizin en güzide tesislerinden olan tersanemizde bu görevi yerine getirdik” dedi. Geminin tüm bölümlerinin elden geçirildiğini ve büyük oranda yenilendiğini vurgulayan Altuğ, “Yaşam mahalli üzerinde sancak ve iskele tarafta olmak üzere iki tarafta  KKTC bayrağıda ilk kez gemiye nakşedildi. Bir devlet Kuruluşu olan Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’nin Türkiye ve KKTC için önemini  ve Doğu Akdeniz’deki misyonunu bilerek, bu görevi her iki devletimize de bir hizmet fırsatı olarak telakki ettik ve kar amacı gütmeden en iyi şekilde yeniden sefere sunmak için tüm imkanlarımız ile seferber olduk” diye konuştu. 

Özgür römorkörünün uğurlama töreni için Sanmar’ın Tersanesi’de düzenlenen törende konuşan Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, gönüllük esasına dayanan bu projeyi hiç tereddütsüz, büyük bir mutlulukla kabul ettiklerini vurgulayarak, “Ocak ayında Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti’nin filosu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Kıbrıs’a gittik. Ardından kapsamlı bir bir rapor hazırladık. Römorkörün çok ciddi biçimde bakım ve modernizasyon ihtiyacı vardı. Bu konuda zaten tecrübemiz bulunduğu için hiç zorlanmadık” dedi. Gürün, Sanmar olarak pandemiye rağmen ihracata ve üretime devam ettiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Bugüne kadar inşa ettiğimiz 276 römorkörden 154’ünü 37 ayrı ülkeye ihraç ettik. Pandemi döneminde de hem ihracata hem iç pazara üretim yapmayı sürdürdük. Bu yıl çok yoğun geçti. 2020 sonunda 25 römorkör ihraç etmiş olacağız. İç pazar için de 8 römorkör ürettik. Ayrıca kendi filomuzu de 5 yeni römorkörle gençleştirdik” diye konuştu.

“Doğu Akdeniz’deki birlikteliğimizi göstermiş olduk”

Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, karasal kaynakların azalması ile denizlerdeki besin, hidrokarbon gibi kaynaklarla ilgili mücadelenin arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Devletler deniz yetki alanlarının ötesinde bir mücadele içerisindeler. Doğu Akdeniz her zaman uygarlığın beşiği olmuş bir coğrafya. Yani bugün yaşananlar yeni değil. Akdeniz, dünya su yüzeylerinin yüzde 1’ini oluşturmasına karşın dünya ticaretinden yüzde 20 dolayında pay alıyor. O yüzden çok önemli. Deniz yetki alanlarında haklarımızı koruyacak imkanlara her zamankinden daha fazla sahibiz. Nitelikli araştırma filomuz ve güçlü donanmamızla kaynakların tespiti konusunda çok önemli adımlar attık. KKTC ile de her zaman işbirliği içindeyiz. Bu kapsamda KKTC filosundaki römorkörlerin modernizasyon çalışmasını başlattık. Şimdi bunlar daha gelişmiş kabiliyete sahip oldu. KKTC ve Türk bayrakları her zaman Doğu Akdeniz’de gururla dalgalanmaya devam edecek. Böylece Doğu Akdeniz’deki birlikteliğimizi göstermiş olduk”. TC. Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar da modernize edilmiş römorkörlerle KKTC’nin daha güçlü bir filoya sahip olacağını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.